خودتامینی ۴ هزار مگاواتی برق واحد‌های فولادی

عصر معدن- رئیس انجمن تولید کنندگان فولاد ایران گفت: واحد‌های فولادی تاکنون برای تولید ۴ هزار مگاوات برق خودتامینی سرمایه گذاری کرده‌اند و این روند برای تامین نیاز صنعت و تولید پایدار ادامه دارد.;

خودتامینی ۴ هزار مگاواتی برق واحد‌های فولادی
نسخه قابل چاپ
دوشنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از صداوسیما، بهرام سبحانی درباره وضعیت تولید فولاد در سال 1404؛ اظهار کرد: صنعت فولاد یک صنعت بالنده و در حال رشد است و از اوایل انقلاب هر ساله ما شاهد رشد ظرفیت در تولید فولاد بوده‌ایم، به‌طوری که از وارد کننده فولاد در اوایل انقلاب امروزه با تولید حدود 32 میلیون تن فولاد متناسب با میزان مصرف داخلی به یکی از صادر کنندگان بزرگ بین المللی فولاد تبدیل شده‌ایم.

    رئیس انجمن تولید کنندگان فولاد ایران با بیان اینکه با این ظرفیت تولید، جایگاه ما در بین کشور‌های تولید کننده فولاد جهان رتبه دهم است؛ گفت: البته ماه گذشته به صورت برآوردی براساس گزارش انجمن جهانی فولاد، رتبه نهم را داشتیم که قطعا تا پایان امسال این رتبه جابجا خواهد شد.

    وی افزود: علی رغم اینکه ما حدود 30 تا 32 میلیون تن فولاد تولید می‌کنیم، اما ظرفیت نصب شده ما بالای 50 میلیون تن است و در قانون برنامه 20 ساله (افق 1404) پیش بینی شده بود که تولید فولاد ایران به 55 میلیون تن برسد.

    سبحانی گفت: خوشبختانه در کل برنامه‌هایی که در آن سند چشم انداز پیش بینی شده بود، فولاد توانست این ظرفیت را محقق کند، یعنی ما اکنون که در اوایل 1404 هستیم، بیش از 50 میلیون تن ظرفیت تولید داریم.

    وی افزود: اما متاسفانه زیرساخت‌های ما طی این 20 سال متناسب با رشد صنعت فولاد توسعه پیدا نکرده و ما قادر نیستیم از این ظرفیت ایجاد شده، بهره برداری کنیم.

    رئیس انجمن فولاد ایران ادامه داد: برای اینکه بتوانیم از این ظرفیت 55 میلیون تن به طور کامل بهره برداری کنیم، نیاز به برق و گاز داریم، اما برق و گاز هم متناسب با توسعه ظرفیت فولاد رشد نکرده است و امروز در صنعت، با بحران برق و گاز بحران مواجه هستیم، به طوری که همواره در فصل سرد کمبود گاز داریم و به دلیل محدودیت گاز، مجبوریم تولید را پایین بیاوریم و در فصل گرم نیز به دلیل محدودیت برق تولیدمان را از دست بدهیم.

    سبحانی گفت: با این حال هم اکنون حدود 30 میلیون تن تولید داریم و علاوه بر تامین نیاز و مصرف داخلی؛ 45 درصد نیز صادر میکنیم.

    وی با بیان اینکه درسه ماهه نخست امسال با دو چالش اساسی مواجه بودیم؛ افزود: یکی کمبود برق است که شدت آن از سال قبل بیشتر شد، یکی نیز دفاع مقدس 12 روزه بود که باعث شد، تولید در برخی کارخانجات متوقف شود.

    رئیس انجمن فولاد ایران گفت: با این حال اگر از حالا به بعد طبق روال سال‌های قبل پیش برویم، پیش بینی می‌کنیم که تولید به بیش از 30 میلیون تن برسد. هرچند که ظرفیت تولید بالاتری داریم و در صورت تامین انرژی مورد نیاز، می‌توانیم تولید بیشتری داشته باشیم.

    وی افزود: اگر تولید فروردین ماه سال گذشته را در 12 ماه ضرب کنیم، باید 40 میلیون تن فولاد تولید می‌کردیم، یعنی ظرفیت بالفعلی که در فروردین ماه انجام شد همان ظرفیت را 12 برابر کنیم، بایستی تولید ما در سال گذشته به 40 میلیون تن می‌رسید. اما 30 میلیون تن تولید شد و این نشان می‌دهد که ما 10 میلیون تن به خاطر کمبود انرژی از دست دادیم.

    سبحانی گفت: اکنون وقتی بحث انرژی در صنعت فولاد مطرح می‌شود فقط بحث تامین انرژی برای 55 میلیون تن نیست، هنوز برای تامین سنگ آهن در معادن نیاز به اکتشاف، استخراج و بهره برداری داریم.

    وی با بیان اینکه سیستم حمل و نقل نیازمند توسعه است؛ افزود: هم اکنون با وجود سیستم حمل و نقل راه آهن، جاده ای، اسکله و سیستم تخلیه و بارگیری حدود 13 میلیون تن که متناسب با نیاز و مصرف داخلی است صادر می کنیم و همچنین بدلیل معطلی کشتی در بنادر خسارت زیادی پرداخت می کنیم به نحوی که کشتی برای بارگیری وجود دارد، اما اسکله به اندازه کافی برای پهلوگیری و تخلیه نیست.

    رئیس انجمن فولاد ایران ادامه داد: هدف‌گذاری تولید 55 میلیون تن فولاد مستلزم توسعه زیرساخت‌ها همچون گاز، برق و حتی در مواردی آب، جاده، راه آهن و حتی اسکله است که در رأس همه اینها نیز اکتشاف و استخراج مواد معدنی قرار دارد.

    وی گفت: برای تولید 30 تا 32 میلیون تن فولاد به حدود 6 هزار مگاوات برق نیاز داریم که این میزان برق مورد نیاز برای کل زنجیره تولید فولاد از معدن تا محصول نهایی است.

    سبحانی افزود: از 6 هزار مگاوات برق مورد نیاز، حدود 4 هزار مگاوات را صنایع فولاد سرمایه گذاری کرده‌اند و قادر به تولید هستند، البته انتظار داشتیم 2 هزار مگاوات نیز از شبکه کمک می‌کردند تا با این 4 هزار مگاوات خود تامینی نیروگاه‌های صنعت فولاد، 6 هزار مگاوات برق مورد نیاز برای تولید فولاد تامین شود و حداقل 32 میلیون تن تولید فولاد آسیب نبیند.

    وی ادامه داد: اما متاسفانه به دلیل محدودیت‌هایی اعمال شده، کمبود برق امسال با شروع اعمال محدودیت در صنایع سیمان و فولاد به شدت احساس شد و در حالی که 2 هزار مگاوات کسری مورد نیاز را ندادند، بلکه برای برقی که صنعت فولاد در نیروگاه‌های خود تولید می‌کردند و یا تحت عنوان "برق قطع نشو" با تعرفه‌های بالا از بورس خریداری کرده بودند محدودیت اعمال کردند.

    وی اضافه کرد: "برق قطع نشو" برقی است که وزارت نیرو و توانیر تامین و از بورس خریداری می‌کنیم، متاسفانه برای اینکه برق شبکه به خصوص مسکونی‌ها با مشکل مواجه نشود، امسال هم محدودیتهایی در برق نیروگاه‌های داخلی و هم برق قطع نشو اعمال شد.

    به گفته سبحانی؛ این کمبود، کمبود کشوری است، علتش هر چه که بوده در گذشته است و امیدواریم هرچه سریعتر این محدودیت‌ها برطرف شود.

    وی با بیان اینکه صنعت فولاد باز هم در خود تامینی برق سرمایه گذاری می‌کند؛ افزود: هفته گذشته فولاد مبارکه از نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی خود حدود 240 مگاوات بهره برداری کرد و بزودی بقیه نیروگاه نیز وارد مدار می‌شوند و یا نیروگاه سیکل ترکیبی نصب شده که بخشی از آن وارد مدار شده و بخشی نیز قرار است وارد مدار شود.

    رئیس انجمن فولاد ایران گفت: البته بقیه واحد‌های فولادی نیز به همین ترتیب در زمینه خود تامینی برق سرمایه گذاری کرده اند که برخی وارد مدار شده و برخی نیز به زودی وارد مدار می‌شود.

    وی افزود: اگر بخواهیم به سمت تولید 55 میلیون تن برویم به حدود 10 هزار مگاوات برق نیاز داریم که هنوز برای تامین این میزان برق مورد نیاز با کمبود‌هایی مواجه هستیم، اما امیدواریم در این خصوص نیز برنامه ریزی شود همچنین در فصل سرما نیز در سال‌های گذشته با محدودیت انرژی گاز مواجه بوده‌ایم.

    سبحانی با اشاره به ظرفیت تولید 55 میلیون تنی فولاد؛ گفت: اگر 40 میلیون تن تولید را رد کنیم، می‌توانیم به ششمین تولید کننده دنیا برسیم و کشور‌های بزرگی مثل آلمان را پشت سر خواهیم گذاشت، اما هم اکنون با وجود محدودیت‌های انرژی اگر از 32 میلیون تن تولید عبور کنیم، کار بزرگی کرده‌ایم.

    سبحانی گفت: واحد‌های فولادی چه در بخش دولتی و نیمه دولتی و چه بخش خصوصی تمام تلاش خود را برای حفظ تولید و جلوگیری از آسیب به صنعت انجام می‌دهند.

     

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    مطالب مرتبط
    مطالب مرتبط بیشتر